Gandurile voastre pe blog

Daca simtiti ca aveti ceva de spus in legatura cu subiectele acestui blog nu ezitati sa ni le scrieti pe salvatimuzicaromaneasca@gmail.com . Gandurile voastre vor fi postate sub forma de articole pentru a putea fi mult mai vizibile pe pagina. Parerile voastre conteaza mult mai mult decat va puteti imagina. Multa bafta!

joi, 3 aprilie 2008

Chris Mayer:

In primul rand salut initiativa autorilor acestui blog! Muzica romaneasca e intr-adevar in cadere libera (in declin era acum 2 ani) si va continua sa cada pana la ingropare totala. Asta din mai multe motive. Primul si cel mai important este ca downloadam ILEGAL absolut TOT ce ascultam. Nu zic sa cumparam orice apare nou, dar daca o piesa iti place, sau o formatie, indiferent de ce si din ce tara, daca exista o melodie care o asculti frecvent si care te aduce sau te scoate dintr-o anumita stare, atunci cumpara aceasta melodie. De ce? Pt ca numai asa poti multumi celui sau celor care au creat-o si numai asa creatorii pot sti ca au ajuns la tine si ca au reusit sa iti impartaseasca o parte din viziunea lor. Nu sunt doar cuvinte, ci e un adevar pe care il simt zilnic atat ca artist cat si ca dj si compozitor. Arta se plateste inca de pe vremea lui Leonardo Da Vinci care primea bani pentru operele sale de la Biserica Catolica, Mozart care primea comenzi de la Curte si multi altii. Asa cum unii sunt ingineri, matematicieni, contabili, arhitecti, trebuie sa intelegem ca si MUZICA este o MESERIE, ca procesul de creatie este la fel de greu indiferent de produsul finit, si ca la fel ca altii lasam o bucatica din noi in fiecare melodie compusa, in fiecare cladire inaltata, in fiecare ecuatie rezolvata.
Este RUSINOS sa dam Discul De Aur la 8000 de unitati vandute cand in restul lumii se acorda la 100 000 de unitati, este RUSINOS sa platim o difuzare pe radio cu 0.8 RON cand in restul lumii se plateste de la 3 euro in sus si este de-a dreptul PENIBIL ca in ROMANIA sa se difuzez numai 14 melodii romanesti pe retele de radio nationale. Ce este cel mai dureros e faptul ca in ritmul asta in maxim 2 ani Nu o sa mai avem MUZICA ROMANEASCA. Pentru ca producatorii nu mai vor sa investeasca intr-o afacere care nu aduce nici macar amortizarea investitiei, ca sa nu mai vorbim de profit. Daca aceste randuri au reusit sa te atinga, sau macar sa te faca sa le citesti pana aici, inseamna ca inca mai avem o sansa. Cumpara macar o melodie sau doua din cele care iti plac si le asculti frecvent, fa blogul asta cat mai cunoscut, lasa un comment sau pur si simplu da drumul la radio. Ai sa vezi ca am dreptate. Si nu uita ca in primul rand suntem ROMANI.
Chris Mayer: dj, producator muzical

9 comentarii:

Anonim spunea...

Da adevarat , dar sunt si artisti underground care isi dau piesele spre download.Intradevar este adevarat ca toti acum care au nevoie de o melodie zic asa "De ce sa cumpar cand pot intra pe ODC sau pe LimeWare sau eu stiu alte programe si sa mio dau jos pe gratis"este foarte trist pt noi artisti acest lucru

Anonim spunea...

Ai dreptate cu artistii underground si nu numai, dar e diferenta intre a oferi muzica gratis online ca artist sau producator si a downloada ILEGAL de pe diverse siteuri. Si nici asta nu ar fi o problema asa de mare daca din cand in cand am plati si cate o piesa doua din cele care ne plac.

Anonim spunea...

Sunt de acord, dar gasiti voi o modalitate de plata online convenabila ca poate nu am chef sa ma deplasez prin magazine sa caut un album pe care poate nici nu il gasesc si mai si pierd o zi cautandu-l. 1 euro pentru o piesa e enorm in Romania la veniturile noastre!

a spunea...

http://revolutiadigitala.wordpress.com/

Si stiu ambele argumente inclusiv ce ai spus tu aici, ideea este ca degeaba te milogesti de ascultatori sa iti cumpere melodiile. Trebuie sa le smulgi banii din buzunar acum pentru ca au acces la muzica gratuita de pe net. si trebuie sa fii foarte bun ca sa iti gasesti oamenii care sa te asculte.
Cat primesti Chris din vanzarea unui album. Procentual asa? 5%? 2%? 1%? daca e mai mult esti prea tare.

Daca primesti 10% iti cumpar un album maine desi o sa-l ascult doar de dragul banilor dati pentru ca oricum nu-mi place house-ul.

Creeaza-ti fani iar fani tai vor genera venit.
Nu te milogi, nu iti face cinste ca si autor, ai intreaga lume la dispozitie si tu stai sa te rog de ciocoflenderi sa-ti cumpere o melodie.

De unde spanac sa cumpere o melodie? De pe itunes la care n-avem acces? de pe amazon la care n-avem acces?

Anonim spunea...

As vrea sa iti spun draga "a" ca poate in materie de revolutie digitala ai impresia ca te pricepi, dar in materie de muzica ar trebui sa stai deoparte. Daca tii neaparat sa stii procente de 5% din vanzari nu mai exista in Romania probabil de la vestita "artista" GIA. Procentele din vanzari in Romania se invart undeva intre 15-20 %. Asta e un aspect. al doilea aspect este urmatorul. Artistii din Romania neglijeaza total sumele de bani venite din vanzari. Nu sta nimeni cu mana intinsa pe la casele de discuri si cu foaia contabila in fata sa isi ceara banii din vanzari. Ideea nu e ca vrem noi banii aia ci vanzarea proasta de muzica romaneasca indeparteaza producatorii din Romania sa mai finanteze proiecte noi. Stii de cati ani se chinuie castigatorul de la Mamaia de acum 3 ani:Dragos Chircu? De 3 ani. Nu a facut nimic pentru ca cei de la casele de discuri sunt total dezinteresati sa mai scoata bani din buzunar pentru un proiect nou si sincer incep sa ii inteleg. Poate ca pirateria (lucru ilegal repet in toata lumea) creste gradul de informare a publicului, dar macar celor carora o piesa le place sa dea banii pe ea, sa dea dovada de respect pentru artisti.

Anonim spunea...

smr, ma bucur sa-mi spui asta. 15-20% e un procent decent. Chiar e decent.
Problema nu e lipsa de fonduri sau de profit ci de lipsa de viziune.
S-au deschis zeci de magazine online pentru distributia legala de muzica pe internet. iTunes e celebru, au existat yahoo unlimited, rhapsody, wall-mart inca vinde, amazon s-a bagat si el.
Deci nu e o problema asta, posibilitatile de crestere exista.

Dar nu se vrea si se vinde artistilor vrajeala cu nu sunt bani ca nu se vinde muzica ca sa nu se promoveze noi proiecte.
Numeste-mi un proiect bine promovat in ultimii 2 ani (promovat ca in vest cu reclame stradale, cu reclame tv cu tot tacamul). Eu nu stiu pe cineva. Se lanseaza o trupa cu un hit bine scris dupa care sunt lasati sa se descurce cum pot ei mai bine. Pai normal ca daca vrei rezultate pe termen scurt dar te plangi de "lipsa de cultura" a romanilor sa nu-ti iasa. Unde e factorul de investitie? Unde e riscul? Asta e o afacere oameni buni nu depozit la banca cu 10% dobanda.

Cei care nu se pot lansa... nu stiu cum o pot face, intreaga lume e la dispozitia lor, dar daca stau la mana caselor de discuri nu o sa afle niciodata

salvati muzica romaneasca spunea...

Hai sa iti povestesc despre un proiect f bine promovat din toate punctele de vedere, ca la carte cum spui tu, inclusiv cu reclama stradala, media, evenimente de lansare etc. Este vorba de trupa Simplu si albumul lor Febra Simplu, album ce a generat 2 hit-uri mari:Oficial imi merge bine (sintagma folosita aproximativ un an de toata lumea din Romania, de la copii pana la politicieni, de la ziare pana la emisiuni tv si asa mai departe) si Mr. Originality. A meritat oare toata aceasta campanie de promovare in conditiile in care nu au reusit prin vanzari sa obtina discul de aur (in Romania acesta se obtine pentru 8.000 de unitati vandute)?
Am mai explicat un lucru si o sa il repet. Nu exista fonduri necesare pentru ca cei de la casele de discuri sa promoveze taote proiectele care ar merita. Sa luam un exemplu. Un master de 10 piese costa in jur de 15.000 de euro (ma refer aici la productia pieselor: compozitie, text, mixaj, master), un clip decent incepe de undeva de 6-7 mii ajungand si la 17.000(vezi Smiley cu Uzii - In lipsa mea), productia efectiva de discuri( multiplicare, serigrafie, distributie etc.) reprezinta inca un cost de cateva mii de euro in plus. Pe langa astea se mai adauga sedinte foto, campanii de promovare care smulg banii din bugetele caselor de discuri. Am facut la un moment dat un calcul simplu si am observat ca pentru a se amortiza o investitie de genul asta artistul respectiv trebuie sa vanda un minim de 8-9 mii de unitati. sunt extrem de putine trupe care reusesc sa mai vanda peste 10.000 de unitati si alea sunt cazuri speciale. Asa ca balanta este total nefavorabila muzicii romanesti. Casele de discuri se feresc sa mai scoata pe piata proiecte noi, albumele scad in valoare pentru ca neexistand fonduri pentru 10-12 piese se imprima 6 piese si se mai fac 4 remixuri, intervalul de timp la care o trupa scaote ceva nou creste de la an la an si asa mai departe. Asa ca inca o data o spun: pirateria dauneaza grav sanatatii muzicii romanesti.

Anonim spunea...

Va pierdeti timpul absolut inutil! Nimeni si nimic nu va schimba asta vreodata!

Anonim spunea...

Daca ati fi cumparat mai de curand un CD, pe spatele lui jos ati fi citit:"TOATE DREPTURILE PRODUCATORULUI SI AUTORILOR SUNT REZERVATE. UTILIZARILE NEAUTORIZATE ALE ACESTEI INREGISTRARI PRIN COPIERE, INCHIRIERE, IMPRUMUT, PREZENTARE PULICA SAU TRANSMITERE RADIO SI TV SUNT STRICT INTERZISE SI SE PEDEPSESC COMFORM LEGII"
Trageti voi concluzia mai departe !!